Heart Rate Variability

heart rate variability (HRV) stormpsykologi

Heart rate variability (HRV) er et fysiologisk fænomen kendetegnet ved tidsmæssig variation mellem de enkelte pulsslag. HRV målinger anvendes intensivt inden for hospitalsvæsnet og indenfor forskningen, hvor målingerne anvendes som et mål for en tilstand, som udtryk for en forandring, eller som en selvstændig behandlingform ifm. HRV biofeedback.

I løbet af dagen slår vores hjerte hele tiden en lille smule anderledes end øjeblikket før, når man f.eks. læser en bog og føler sig veltilpas, så slår det anderledes end hvis man skal til et vigtigt møde. Det centrale er at hjertet hele tiden tilpasser sig det der sker inde i og uden for os. Den sunde organisme er kendetegnet ved en fleksibel og dynamisk variation omkring en relativ lav normal puls, hvor hjertets op- og nedregulering er et udtryk for en bredere tilpasning i resten af organismen.

HRV falder naturligt med alderen, det er meget påvirkeligt af vores almene sundhedstilstand og påvirkelig af stress mv. HRV kan øges ved at højne den generelle sundhedstilstand, ved at lære sig gode stress mestrings strategier, ved at lave åndedrætsøvelser, ved at spise en sund kost, ved at lytte til sin krop og sørge for at holde pauser, ved at sove nok, være fysisk aktiv og meget andet. 

I tilfælde af at vi har et smidigt og velfungerende system og når vi oplever stress, eller på anden måde skal aktivere os, f.eks. i forbindelse med sport eller en opgave der kræver vores fulde tankekraft og koncentration, så aktiveres vi og efterfølgende slapper vi af igen, så vi kan restituere og genopbygge vores ”kampkraft” så vi er klar til næste udfordring.

Langvarig eller hyppig stress forringer systemets evne til at reagere smidigt og fleksibelt og vil typisk være kronisk skruet op – dvs. vi har et overforbrug af ressourcer og at vores restitution er utilstrækkelig.

HRV målinger bruges intensivt indenfor forskningen og man ved bla. at stress medfører reduceret HRV og at dette kan medføre en faldende evne til at klare modgang og at kunne se de lyse sider af livet, at evnen til at ”kunne regne den ud” reduceres noget, dvs. vores evne til at være kreative og bevare fokus falder og det gør vores beslutningskompetencer også. Vi får også lettere ved at blive opfarende overfor andre, men også at udvikle nedtrykthed og depression. Også vores evne og lyst til at være sammen med andre mennesker reduceres, vi oplever måske lettere at andre misforstår os, ligesom vi også selv begynder at se andre i et mere negativt skær.

Nysgerrig? Skriv endelig.

Kontakt




    Stormpsykologi
    v/ Peter W. Carlsen

    Bækvangen 22
    8530 Hjortshøj

    W: stormpsykologi.dk
    E: info@stormpsykologi.dk
    Mob: +45 53 34 56 35