Forøg din præstation og forebyg alvorlig stress og udbrændthed: Moderne HRV målinger peger på dine styrker og svagheder.

heart rate variability (HRV) stormpsykologi

Betydningen af Heart Rate Variability (HRV) analyser og metodens anvendelighed er stigende indenfor moderne, forebyggelsesorienteret medicin og psykologi. Med HRV målinger er det nu muligt, meget tidligt, at opfange belastninger i organismen; analysere hvad det er der belaster og hvordan din situation kan optimeres gennem specifikke anbefalinger, herved er det muligt at forebygge sygdom og højne præstations- og arbejdsevnen gennem intelligente til- og fravalg.

Heart Rate Variability er kort fortalt et udtryk for organismens overordnede tilpasningsevne – og målinger af HRV anvendes i dag til at drage konklusioner omkring belastning, sundhed og stresshåndteringsevne mv. HRV er den tidsmæssige variation der hele tiden er imellem de enkelte pulsslag, på baggrund af aktivitet i vores autonome nervesystem, hvis opgave det er hele tiden at tilpasse os alt der sker

inde i og udenfor os. Høj HRV med god fleksibilitet sikrer os, at organismen er klar til at håndtere det der kommer og bearbejde det der har været, med det mindst mulige ressourceforbrug.

HRV måles ved hjælp af en lille HRV-optager, som fastgøres på brystet med to klæbende elektroder – uden at dette påvirker de daglige rutiner. Måling starter automatisk, og optagelserne synkroniseres i skyen med dine aktivitetsdata. Målinger over 24 timer giver en dynamisk indsigt i den målte persons ”funktionelle hverdagens fysiologi”, dvs. et meget detaljeret indblik i hvordan krop og hjerne reagerer på og tilpasser sig dagligdagen.

Sofistikeret databearbejdning gør at resultaterne fra en HRV-måling udgør et objektivt udtryk for personens generelle, fysiske og mentale vitalitet, evne til at restituere og genopbygge sig efter dagens belastninger, søvnkvalitet og burn-out risiko o.m.a.

Softwaren giver detaljerede, statistiske køns- og alderskorrelerede resultater, for alle målte variabler, baseret på en database med mere end 25.000 målinger. Evalueringerne af data peger på konkrete anbefalinger mhp. at højne den målte persons sundhed, og modstandskraft. Opfølgende målinger kan i sidste ende bruges som et objektivt udtryk for et eventuelt behandlingsforløb effekt, eller tiltag i en virksomhed, for at højne medarbejdernes trivsel.

8 kommentarer til “Forøg din præstation og forebyg alvorlig stress og udbrændthed: Moderne HRV målinger peger på dine styrker og svagheder.”

 1. Men hvad er så høj, og hvad er lav.
  Er det skidt hvis den gennemsnitlige ms ligger på 100? Er det godt?
  Er det højt hvis den ligger på 175? Eller lavt hvis den ligger på 150 ms gennemsnit/pr/dag??
  Mit kan svinge fra 19 (en torsdag) til 213 dagen efter. Hvad fortæller det?

  1. Peter W. Carlsen

   Hej Vivian
   Tak for dine spørgsmål, som desværre ikke er så lige til at svare på 🙂

   Hvilken type måling er det vi snakker om rMSSD eller SDNN (blandt flere mulige), hvad har du målt med, hvor gammel er du? Generelt kan man sige at det er godt at have høj HRV, men en pludselig forøgelse kan også være udtryk for at din krop er i gang med at bekæmpe noget sygdom der er på vej.

   Når du (og mange andre) refererer til sin målte HRV, så er det oftest én isoleret variabel som typisk afspejler den parasympatiske aktivitet, hvilket blot er en blandt mange variable.

   En af de bedste prediktorer for vores almene helbredstilstand er VLF power, som man oftest ikke får opgivet hvis man bruger en wearable (ur/Oura ring mv), idet disse fokuserer på rMSSD og SDNN og derfor misser ud på en masse vigtig data.

   Meget store udsving er måske ikke fysiologisk betingede, men skyldes måske måleunøjagtigheder eller noget omkring konteksten for målingen

   Peter

   1. Hej Peter

    Jeg er lige begyndt at måle mit HRV og undre mig over at den er gået fra start på 36 og i dag er nede på 22.

    Jeg bruger et versa 2 ur til mine målinger.
    Jeg er 49 år, er flexjobber på 4 timer om ugen.
    Jeg går ture hver dag især lige efter aftensmaden.

    Ligger den normalt??

    1. Peter W. Carlsen

     Hej Vicky
     Jeg kender desværre ikke Versa 2 uret, men normal området for den enhed jeg tror dit ur bruger er mellem 15-63 for en i din aldersgruppe. Det der er vigtigt for dig er at bruge dit ur til at følge med i hvad der gør din værdi stiger eller falder og så ellers sørge for at rette din adfærd til, så du får flere aktiviteter ind i dit liv der for tallet til at stige.

     🙂 Peter

   2. Hej Peter.
    Tak for svar. Her kommer lidt info.
    Jeg er 48, og jeg bruger et Apple watch 6, det nyeste.
    Jeg har det altid på om natten, altid lige stramt og altid på samme arm.
    Jeg kan ikke se hvilke type den måler, da der kun står HRV.
    Målingen vises i ms, går ud fra det er millisekunder.
    Den app jeg bruger hedder HeartWatch og Autosleep.
    F.eks. lå mit gennemsnit den første uge i marts på 98 ms.

    1. Peter W. Carlsen

     Hej Vivian
     Når du bruger et Apple Watch, så er det SDNN værdien man kigger på. Her er det vigtigt at være obs på at værdien stiger automatisk i takt med målingslænden. Så for at sammenligne data skal måleperioden være lige lang.

     For en kvinde på din alder er SDNN på 98 lige i underkanten, såfremt det er en 24 timers måling, hvor normalområdet er mellem 130-177.

 2. Hej Peter, du skriver i et af dine svar for oven:
  “En af de bedste prediktorer for vores almene helbredstilstand er VLF power, som man oftest ikke får opgivet hvis man bruger en wearable (ur/Oura ring mv), idet disse fokuserer på rMSSD og SDNN og derfor misser ud på en masse vigtig data.”

  Findes der en HRV måler og tilhørende software, som måler “alle” vigtige HRV data, a’la hvad du bruger til dine klient målinger, som kan købes af privatpersoner?

  1. Peter W. Carlsen

   Hej Gilbert
   Der findes en del målere på markedet, du skal bare sikre dig at de måler dit EKG. Den største udfordring er softwaren, men Kubios kunne være et sted at starte. Det er gratis og valideret i flere studier.
   Jeg bruger selv software fra Biosign og fra Autonom Health. De kan noget forskelligt, men AH er det jeg bruger til mine langtidsmålinger og biosign er det jeg bruger til biofeedback og korttidstests.
   Når du vil måle dine VLF værdier så skal du være opmærksom på at båndbredden for det frq område er mellem 0,04-0,0033 HZ og at en cyklus altså varer mellem 25 sek og flere minutter. Derfor er det vigtigt at du foretager en langtidsmåling hvis dine data skal give mening.

   Venlig Hilsen
   Peter

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *