Forøg din præstation og forebyg alvorlig stress og udbrændthed: Moderne HRV målinger peger på dine styrker og svagheder.

heart rate variability (HRV) stormpsykologi

Betydningen af Heart Rate Variability (HRV) analyser og metodens anvendelighed er stigende indenfor moderne, forebyggelsesorienteret medicin og psykologi. Med HRV målinger er det nu muligt, meget tidligt, at opfange belastninger i organismen; analysere hvad det er der belaster og hvordan din situation kan optimeres gennem specifikke anbefalinger, herved er det muligt at forebygge sygdom og højne præstations- og arbejdsevnen gennem intelligente til- og fravalg.

Heart Rate Variability er kort fortalt et udtryk for organismens overordnede tilpasningsevne – og målinger af HRV anvendes i dag til at drage konklusioner omkring belastning, sundhed og stresshåndteringsevne mv. HRV er den tidsmæssige variation der hele tiden er imellem de enkelte pulsslag, på baggrund af aktivitet i vores autonome nervesystem, hvis opgave det er hele tiden at tilpasse os alt der sker

inde i og udenfor os. Høj HRV med god fleksibilitet sikrer os, at organismen er klar til at håndtere det der kommer og bearbejde det der har været, med det mindst mulige ressourceforbrug.

HRV måles ved hjælp af en lille HRV-optager, som fastgøres på brystet med to klæbende elektroder – uden at dette påvirker de daglige rutiner. Måling starter automatisk, og optagelserne synkroniseres i skyen med dine aktivitetsdata. Målinger over 24 timer giver en dynamisk indsigt i den målte persons ”funktionelle hverdagens fysiologi”, dvs. et meget detaljeret indblik i hvordan krop og hjerne reagerer på og tilpasser sig dagligdagen.

Sofistikeret databearbejdning gør at resultaterne fra en HRV-måling udgør et objektivt udtryk for personens generelle, fysiske og mentale vitalitet, evne til at restituere og genopbygge sig efter dagens belastninger, søvnkvalitet og burn-out risiko o.m.a.

Softwaren giver detaljerede, statistiske køns- og alderskorrelerede resultater, for alle målte variabler, baseret på en database med mere end 25.000 målinger. Evalueringerne af data peger på konkrete anbefalinger mhp. at højne den målte persons sundhed, og modstandskraft. Opfølgende målinger kan i sidste ende bruges som et objektivt udtryk for et eventuelt behandlingsforløb effekt, eller tiltag i en virksomhed, for at højne medarbejdernes trivsel.

17 kommentarer til “Forøg din præstation og forebyg alvorlig stress og udbrændthed: Moderne HRV målinger peger på dine styrker og svagheder.”

  1. Men hvad er så høj, og hvad er lav.
    Er det skidt hvis den gennemsnitlige ms ligger på 100? Er det godt?
    Er det højt hvis den ligger på 175? Eller lavt hvis den ligger på 150 ms gennemsnit/pr/dag??
    Mit kan svinge fra 19 (en torsdag) til 213 dagen efter. Hvad fortæller det?

    1. Peter W. Carlsen

      Hej Vivian
      Tak for dine spørgsmål, som desværre ikke er så lige til at svare på 🙂

      Hvilken type måling er det vi snakker om rMSSD eller SDNN (blandt flere mulige), hvad har du målt med, hvor gammel er du? Generelt kan man sige at det er godt at have høj HRV, men en pludselig forøgelse kan også være udtryk for at din krop er i gang med at bekæmpe noget sygdom der er på vej.

      Når du (og mange andre) refererer til sin målte HRV, så er det oftest én isoleret variabel som typisk afspejler den parasympatiske aktivitet, hvilket blot er en blandt mange variable.

      En af de bedste prediktorer for vores almene helbredstilstand er VLF power, som man oftest ikke får opgivet hvis man bruger en wearable (ur/Oura ring mv), idet disse fokuserer på rMSSD og SDNN og derfor misser ud på en masse vigtig data.

      Meget store udsving er måske ikke fysiologisk betingede, men skyldes måske måleunøjagtigheder eller noget omkring konteksten for målingen

      Peter

      1. Hej Peter

        Jeg er lige begyndt at måle mit HRV og undre mig over at den er gået fra start på 36 og i dag er nede på 22.

        Jeg bruger et versa 2 ur til mine målinger.
        Jeg er 49 år, er flexjobber på 4 timer om ugen.
        Jeg går ture hver dag især lige efter aftensmaden.

        Ligger den normalt??

        1. Hej Vicky
          Jeg kender desværre ikke Versa 2 uret, men normal området for den enhed jeg tror dit ur bruger er mellem 15-63 for en i din aldersgruppe. Det der er vigtigt for dig er at bruge dit ur til at følge med i hvad der gør din værdi stiger eller falder og så ellers sørge for at rette din adfærd til, så du får flere aktiviteter ind i dit liv der for tallet til at stige.

          🙂 Peter

      2. Hej Peter.
        Tak for svar. Her kommer lidt info.
        Jeg er 48, og jeg bruger et Apple watch 6, det nyeste.
        Jeg har det altid på om natten, altid lige stramt og altid på samme arm.
        Jeg kan ikke se hvilke type den måler, da der kun står HRV.
        Målingen vises i ms, går ud fra det er millisekunder.
        Den app jeg bruger hedder HeartWatch og Autosleep.
        F.eks. lå mit gennemsnit den første uge i marts på 98 ms.

        1. Peter W. Carlsen

          Hej Vivian
          Når du bruger et Apple Watch, så er det SDNN værdien man kigger på. Her er det vigtigt at være obs på at værdien stiger automatisk i takt med målingslænden. Så for at sammenligne data skal måleperioden være lige lang.

          For en kvinde på din alder er SDNN på 98 lige i underkanten, såfremt det er en 24 timers måling, hvor normalområdet er mellem 130-177.

  2. Hej Peter, du skriver i et af dine svar for oven:
    “En af de bedste prediktorer for vores almene helbredstilstand er VLF power, som man oftest ikke får opgivet hvis man bruger en wearable (ur/Oura ring mv), idet disse fokuserer på rMSSD og SDNN og derfor misser ud på en masse vigtig data.”

    Findes der en HRV måler og tilhørende software, som måler “alle” vigtige HRV data, a’la hvad du bruger til dine klient målinger, som kan købes af privatpersoner?

    1. Peter W. Carlsen

      Hej Gilbert
      Der findes en del målere på markedet, du skal bare sikre dig at de måler dit EKG. Den største udfordring er softwaren, men Kubios kunne være et sted at starte. Det er gratis og valideret i flere studier.
      Jeg bruger selv software fra Biosign og fra Autonom Health. De kan noget forskelligt, men AH er det jeg bruger til mine langtidsmålinger og biosign er det jeg bruger til biofeedback og korttidstests.
      Når du vil måle dine VLF værdier så skal du være opmærksom på at båndbredden for det frq område er mellem 0,04-0,0033 HZ og at en cyklus altså varer mellem 25 sek og flere minutter. Derfor er det vigtigt at du foretager en langtidsmåling hvis dine data skal give mening.

      Venlig Hilsen
      Peter

  3. Hej Peter.
    Jeg har et fitbit charge 4 ur. Som måler mit hrv om natten baseret på at man skal have mindst 3 timers sammenhængende søvn for et resultat. Så vidt jeg forstår er det baseret på rmssd, og det måler på længste søvnperioderne indenfor de sidste 24 timer. En sjælden gang imellem har jeg ligget på 25 men den ligger oftest og roder omkring 12. Er klar over at der er et eller andet galt, ved bare ikke hvad? Hvad kan jeg selv gøre? Lever forholdsvis sundt. Arbejder hjemme, så det styrer jeg selv. Har været under stort psykisk pres for 5 år siden (grundet nogle dødsfald) og det er som om jeg ikke kommer ud af kæmp og flygt situationen. Mit mindsæt arbejder på at komme ud, men min krop gør noget andet – hjælp

    1. Hej Lisbeth
      Tak for dit spørgsmål, som desværre ikke er så ligetil at besvare.Et tal fra en wearable, som fx din fitbit, kan ikke stå alene og jeg ser desværre mange som bliver bekymret, alene fordi de har en lav score. Udover en lav score, hvad har du ellers af symptomer på kæmp/flygt eller mistrivsel.

      For at jeg kan hjælpe dig har jeg brug for en del flere oplysninger og præcise data fra en længere måling, hvor man kan sammenkoble dine fysiologiske (HRV) data, med dine aktivitetsdata og så sammen kigge efter mønstre i det man ser, så vi kan forstå dine kropslige data ift. det liv du lever.
      Peter

  4. Birgitte Skjelborg

    Hej Peter. Jeg bruger Woop, mit HRV
    ligger på ligger mellem 11-16…Hvad tænker du jeg kan gøre for at forbedre det… Er det for lidt motion? Eller for meget stress?

    1. Peter W. Carlsen

      Hej Birgitte
      Hvor længe har du brugt whoop? Det gode ved whoop er netop at den spørger dig hver dag om centrale aspekter af din livsførelse, og med tid får du nogle ret solide data ift hvad der svækker dig og hvad der styrker dig.
      Jeg havde selv stor glæde af whoop, da jeg gik med det i et halvt år, men det kræver at man bruger tid på at besvare spørgeskemaet hver dag.
      Peter

  5. Jeg har en Garmin Fenix 6 som måler HRV

    Min HRV ligger normalt omkring 70-71.
    Jeg fik en lille forkølelse – og HRV dykkede til 66.
    Så begyndte den at stige igen og nåede op på 72

    Blev smittet med omgangssyge, som jeg lige er kommet mig over. HRV registreret til 58!

    Lyt til jeres HRV status 🙂

  6. Hej. Jeg er en mand på 25 år. Min HRV har i gennemsnit ikke været over 30 i 4 uger.
    Jeg spiser sundt, dyrker masser af motion, får min søvn, og virker ikke stresset. Jeg tager kolde bade og vejrtrækningsøvelser. Så selvom jeg gør alle disse ting, stiger den ikke over 30-40 maks! Normalt er 25ms for mig.
    Burde jeg være bekymret over det?

    1. Peter W. Carlsen

      Hej Mikkel
      Jeg er ikke helt sikker på om jeg forstår det du skriver. Du skriver 25 er normalt for dig, men at du ikke har været 30 i 4 uger.
      Varige “baseline” forandringer tager lidt tid, så jeg tænker du skal give det lidt mere tid og så blive ved med at gøre alle de gode ting du arbejder med.
      Så længe du har det godt, så skal du ikke stresse for meget over det

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *