Psykologi – Sundhed – Bæredygtighed

psykologi sundhed motion

På min blog, vil jeg skrive om stress og hele det psykologiske område, som stress er en del af. Stress er for mig langt fra noget der kun foregår i hovedet – stress er lige så vigtig at prøve at forstå på celle-plan, som på et psykologisk og et adfærdsmæssigt niveau. Opdelingen er i sig selv problematisk, fordi det der foregår i cellerne er afgørende for det der foregår i hovedet, lige så vel som det omvendte er gældende.

Jeg vil derfor skrive om temaer som bio-hacking, dvs. den enorme underskov af viden der er ift. at påvirke sin trivsel og sundhed, gennem intelligente til- og fravalg. Livsstilsfaktorer som kostmotion og søvn er også noget jeg beskæftiger mig meget med, fordi fundamentet for en sund psyke er en sund organisme. Har du en bæredygtig livsstil, så vil du ofte også være mere resillient, dvs. være bedre til at møde udfordringer, stå disse igennem og komme dig bagefter. For mange er dette dog noget der aftager dramatisk med alderen – sikkert fordi vi på mange måder, i den vestlige verden, lever et liv der er alt andet end bæredygtigt. 

Den sunde og resilliente organisme, både på et psykologisk og et fysiologisk plan, er resultatet af de valg vi træffer dagligt. For de færreste er det noget der kommer af sig selv, og er du ligesom mig, så bliver disse valg vigtigere og vigtigere i takt med, at den resilliens vi typisk har som unge, aftager med alderen.

Som en del af at holde styr på min egen og andre menneskers trivsel, stress og robusthed, anvender jeg bio-monitorering, hvor jeg bruger langtids HRV-målinger, dvs. data-indsamling fra kroppen, baseret på EKG-målinger af hjertet, henover en almindelig dag. De fysiologiske data, som afspejler det autonome nervesystems påvirkning på hjertet, sammenkobles med en aktivitetslog. På den måde er jeg i stand til at lave en yderst interessant “funktionel hverdags-diagnostik” af hvordan din eller min egen organisme hele tiden arbejder på at sikre at man er bedst mulig i harmoni med alt det der foregår i- og udenfor en.

Jeg anvender målingerne i mit arbejde og de er et særdeles nyttigt værktøj, både til at forstå min patients liv og hvordan dagligdagen gør sit indtryk. På den måde kan vi sammen træffe kloge valg og plukke alle de lavthængende frugter, der som regel er i de fleste menneskers liv. På den måde kan man være relativ præcis i sine anbefalinger, og når man er det, så kommer resultaterne som regel også. Metoden er også rigtig god til at højne vores generelle sundhedskompetence, for lige pludselig er der syn for sagen. Det bliver nu meget tydeligt at se konsekvenserne af f.eks. at komme for sent i seng, eller at træne for hårdt sent om aftenen, at drikke et glas rødvin for meget, spise store mængder sukker osv. osv.

Indsigt og motivation er vejen til varige forandringer.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *